Titel: Mot trollskott hos kalvar.

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Sundbron

Då kalvarna blir hastigt sjuka, börja skaka och bara vill ligga, säger man, att de fått "trollskott." Detta tros komma därav, att de ute i marken blivit utför de osynlige eller "vitra." Detta skall betas sålunda:

Man stryker kalven med handen tre gånger efter ryggen och tre gånger runt huvudet motsols och spottar i kalvens mun och öron och läser i saltad mjölk:

"Oden satt på Toteberg och sporde Tot'n till! Vad skall man göra med den, som skottet fått? - Totén svarade: "Spott i öron och spott i mun!"

Sedan ger man kalven denna mjölk att dricka, och då blir den bra. Detta medel brukas nog än i dag här på trakten, fast en del läser i kaffe och en del i brännvin.